Trådbundna eller trådlösa hörlurar?

Hörlurar och öronsnäckor finns idag i flera former med funktioner som brusreducering och inbyggd mikrofon. En av de viktigare valen när du ska köpa nya hörlurar är om de ska vara trådlösa eller inte. Båda har sina för- och nackdelar och för att välja rätt gäller det tänka efter vad hörlurarna ska användas till, hur de känns och vilken budget du har.

Är ljudkvaliteten i trådbundna hörlurar bättre?

Med den senaste bluetooth-tekniken är skillnaden i ljudkvalitet i princip inte märkbar över huvud taget. En riktigt insatt audiofil kan möjligtvis höra någon skillnad, men för den stora majoriteten är ljudkvaliteten nära identisk i trådlösa bluetooth hörlurar som trådbundna hörlurar som ligger i ungefär samma priskategori. Fortfarande är trådlösa generellt något dyrare än trådbundna, men det finns budgetalternativ och mer exklusiva alternativ i båda kategorierna.

Vad som är bäst mellan trådbundet och trådlöst är alltså inte primärt en fråga om ljudkvalitet. Det finns hörlurar med bra och dåligt ljud i båda kategorierna. Ett tips är att kolla recensioner, göra lite research och prata med bekanta och kollegor som kanske har erfarenhet.

Det är också viktigt att överväga syftet med dina hörlurar. Ska du exempelvis använda dem primärt framför datorn och tv-spelet, eller i mobilen på tåget, flyget eller båten? Kanske ska du bara använda dem på promenaden till och från jobbet?

Bekvämlighet och användningsområden

Den uppenbara fördelen med bluetooth-hörlurar är att de går att fjärrstyra och inte ger kabeltrassel. Många känner igen känslan av att ha stoppat ned skjortan i byxorna, tagit på sig vinterjackan och vantarna för att sedan upptäcka att man behöver trixa in hörlurskablarna under jackan med stor möda. Håller man på att bli sen till jobbet en iskall vintermorgon är kabelkrångel det sista man behöver!

Å andra sidan kan det vara praktiskt för den slarvige, att hörlurarna har en lång sladd som direkt sitter i telefonen. Det blir helt enkelt svårare att slarva bort den. Ska man ut och löpträna och råkar tappa en öronsnäcka är det lättare att få tag på den om den har en sladd, än om den hade varit trådlös. En annan fördel med trådbundna hörlurar är att de inte behöver laddas. Ingen risk att du får gå musiklös till jobbet eller skolan för att du glömt ladda hörlurarna kvällen innan.

Sammanfattningsvis finns det alltså för- och nackdelar med båda. Det kan vara ett svårt val för många, men har man budgeten och verkligen vill hitta rätt kan det vara värt att investera i två billigare alternativ – en trådlös och en med kabel. Bara för att se vad som känns bäst. Man behöver inte nödvändigtvis utvärdera ljudkvalitet eller batteritid, utan bara fokusera om trådlöst eller kabel fungerar bäst för dig. Sedan kan du investera i den variant du tycker passar bäst.

storeone