Mobiltelefonen genom tiderna

Att äga en egen mobiltelefon är idag en självklarhet för de flesta och mobiltelefonen har till och med gått om det fasta telefonabonnemanget hos svenska folket. Men det var först i slutet av 90-talet som det började bli vanligt att gemene man ägde en egen mobiltelefon. Innan dess var denna typ av telefoner en pryl som förknippades med så kallade yuppies och andra med gott om pengar, därav den tidigare benämningen yuppienalle.

Mobiltelefonen har med åren också gått från att primärt vara en telefon man kunde ringa samtal med till att bli en kompakt och väldigt kraftfull fickdator, en så kallad smartphone. Idag är det inte ovanligt att en smartphone av flaggskeppsmodell kan kosta femsiffriga belopp, något som inte alla är beredda att betala för en dylik produkt. Dagens mobiltelefoner har dessutom blivit såpass kraftfulla att man klarar sig gott och väl med fjolårets modell. Därför har det dykt upp aktörer som Gigamex där man kan köpa en begagnad smartphone och därmed komma billigare undan.

SMS och MMS

Under början av 90-talet introducerades tjänsten Short Message Service, mer känd som SMS. Den gjorde det möjligt att sända korta textmeddelanden, på upp till maximalt 160 tecken, mellan två mobiltelefoner. I takt med att mobiltelefonerna blev allt mer avancerade kom en vidareutveckling av SMS kallad MMS (Multimedia Messaging Service). Utöver text gick det med MMS även att skicka både stillbilder, ljud och kortare videoklipp.

Mobilkameror och 3G

MMS dök upp i samma veva som mobiltelefonerna började utrustas med färgskärmar, 3G-uppkoppling och möjlighet att spela upp digitaliserat ljud. Dessutom började inbyggda kameror bli vanliga på mobiltelefoner under 00-talet, vilket gjorde att man kunde ta ett foto och sedan skicka det till andra som ett MMS i mobilen.

Bildkvaliteten från de tidiga mobilkamerorna var verkligen inte mycket att hänga i julgranen då dessa kameror både hade undermålig optik och bildsensorer med låg upplösning. Den tekniska utvecklingen gick dock raskt framåt och idag har vi mobilkameror som tar bilder av riktigt hög kvalitet och har nu till stor del ersatt dedikerade digitalkameror.

När mobilerna började få 3G-uppkoppling gick det äntligen att surfa på internet utan att det gick sirapssegt och allt fler webbsajter började anpassas så de även såg bra ut på de små mobila bildskärmarna.

Smartphonen

Det var 2007 som Apple lanserade sin första generations iPhone och efter det blev mobilmarknaden aldrig sig lik igen. Det innovativa pekskärmsgränssnittet blev från och med då den nya standarden och är det gränssnitt vi använder än idag i mobilen. Sedan dess har nya finesser lagts till, som GPS, fingeravtrycksläsare, smarta kameror med ansiktsigenkänning och mycket annat.

Det finns idag också ett enormt utbud av appar att ladda hem och tack vare att dagens mobiler har så kraftfull hårdvara går det använda dem till allt från videoredigering till att spela avancerade 3D-spel som för inte allt för många år sedan krävde en dator med ett fläskigt grafikkort.

storeone