Elektronik i stort och smått

Elektronik finns överallt där människor finns. Vi använder oss av elektronik för att läsa den

här texten, för att titta på teve eller varför inte borsta tänderna med en eltandborste. Det hade varit svårt att föreställa sig en modern värld utan den ack så viktiga elektroniken.

Vad är elektronik?

Termen elektronik grundar sig på vetenskapen att elektroner rör sig i en form av materia (vakuum, gas, vatten). Elektronerna bär på energi, kinetisk sådan. Idag benämner vi de flesta elektriska föremål för elektronik, må det så vara ugnar, spisar, kylskåp, elbilar, leksaker som rör sig och låter med mera. En bra leksak är my little pony som helt enkelt är elektriska figurer från märket My Little Pony. Varför inte slå på stort och ge en modern leksak till dina barn i födelsedagspresent?

Historia rörande el

När det förr i tiden var natt så var det natt, bokstavligen talat. Människan levde utifrån dygnets ljusa timmar och all mänsklig aktivitet och produktion följde därefter. Det var inte förrän bara 5-6 generationer sedan som människan lyckades tämja el och distribuera den på ett säkert sätt, via kraftledningar med mera. Drivande för denna utveckling var Thomas Edison (som uppfann glödlampan och konstruerade direktström) samt Nikola Tesla (som uppfann alternativ ström). Vi använder oss fortfarande av glödlampan men elen är nästan uteslutande alternativt strömförande då den är mest energieffektiv.

De bägge herrarna hade team bakom sig som bistod med att klura på saker, likt normala forskarteam. Ändå så är det personerna Edison och Tesla som vi normalt riktar våra tankar åt när vi redogör för elens utveckling.

Stora elektronik-saker

Kraftverk går att se här och där, och de alstrar och distribuerar all elenergi till svenska konsumenter. Elen kommer huvudsakligen från sopvärme, fjärrvärme men också på senare tid från solen via solpaneler. Om människans första drivkraft var att få tillgång till el så är den moderna människans drivkraft att få fram så “grön” och miljövänlig el som möjligt. Man kan också se vattenkraftverk samt vindkraftverk (som har snurrande turbiner med stora vingar). De här alstrar och utvinner el. Stora elektronik-saker i hemmen är bland andra kylskåp, bastuaggregat, ugnar, duschar, ljudanläggningar med mera.

Små elektronik-saker

Små saker som drivs av el är bland andra leksaker, dammsugare, mobiler, radioapparater, läsplattor med mera. Vissa är batteridrivna medan andra drivs av litiumjonbatterier som behöver laddas kontinuerligt. Många är vi som behöver leta efter närmsta eluttag så fort vi kommer till ett café eller liknande ställe, och det har vissa företag slagit mynt av och på exempelvis centralstationer ställt upp bås för uteslutande laddningsbehov (mot betalning förstås). Det är inte alla företag som är villiga att erbjuda gratis laddning, och framförallt kan det kännas tråkigt att behöva be någon om att ladda under tiden.

storeone