Hur drivs och styrs framtidens bilar? Vad kan jag göra med min bil redan idag?

Vad kan vi egentligen förvänta oss av framtidens bilar? Vem eller vad styr dem och kanske den största frågan av alla – hur drivs de? Jag ska ge svar på frågorna och reda ut vad vi kan väntas se inom bara ett par år från de ledande märkena i bilbranschen. Självkörande bilar ökar markant, flera tillverkare har redan funktionsdugliga modeller till salu men vad kan man göra när man inte har råd eller lust att köpa en splitter ny bil när barnsjukdomarna fortfarande dominerar och tekniken är ny? Häng med så ska jag ta dig med på en resa in i framtiden – redan idag.

Redan idag finns bilarna som kör själva

självkörande el-bilar ökar ständigt och marknaden törstar efter bilar med den rätta tekniken. Bilar som styr av sig själva är något som vi sett redan idag och kommer att se mer utav i framtiden. Nästan nio av tio olyckor beror helt på den mänskliga faktorn så en helautomatiserad bil är något vi alla kan välkomna. Redan idag har bilar aktiva säkerhetssystem som kan känna av ett hinder och bromsa in bilen automatiskt för att förhindra en olycka. Tesla har en tid haft självkörande bilar som kan växla fil, köra om, parkera och navigera helt förarlöst. Men det kräver att föraren är uppmärksam och redo att ingripa. En stor förutsättning för att självstyrande bilar ska fungera mot den breda massan är att systemen är så pass utvecklade att någon uppmärksamhet från ”föraren ”egentligen inte krävs.

Bränslet då? Hur ska framtidens bilar drivas?

Vad framtidens bilar egentligen ska drivas av är en helt annan fråga. Det handlar om tid, pengar och forskning. Vi måste nå våra mål med ett fossilfritt bränsle så forskningen arbetar aktivt med att ta fram en teknik som fungerar i verkligheten. Ett alternativ som är högst intressant är en teknik som bara avger rent vatten istället för miljöförstörande avgaser. Där tittar man på utveckling av bränsleceller. En bränslecell är alltså en energiomvandlare som effektivt gör om vätgasens energi till el och värme. Flera biltillverkare har pågående forskning kring bränsleceller och man förväntas lansera tekniken inom ett par år. För oss som äger en dieselbil och inte har råd att byta till en splitter ny Tesla finns alternativ. dieseltrim ger miljövänligare bilar och flera företag erbjuder sig idag att optimera din dieselbil. Du får större motoreffekt och förbrukningen optimeras samtidigt som din påverkan på miljön minskar markant.

storeone