Elektronik i trädgården – eldrivna gräsklippare

Mycket av den moderna elektronik som finns i våra hem finns där för att underlätta vår vardag. Andra hjälpmedel har funnits en längre tid i våra hem, så som gräsklippare, men har uppdaterats med modern elektronik för att bli eldrivna. Det förekommer fortfarande modeller med motor, så som AL-KO bensindriven gräsklippare 524 premium, men olika eldrivna modeller blir allt vanligare. I det fallet handlar den moderna elektroniken inte bara om att underlätta en hushållssyssla, utan också om att göra hjälpmedlet (gräsklipparen) mer miljövänlig.

Idag finns de flesta typer av gräsklippare i eldrivna modeller, till exempel de numera klassiska självgående gräsklipparna. Vill man ta steget upp finns också så kallade åkgräsklippare, där man sitter i en liten stol uppe på gräsklipparen och kör runt den på gräset. Eldrivna åkgräsklippare är batteridrivna, och kan köra flera timmar på en laddning.

En typ av gräsklippare som var elektronisk redan från början är dock robotgräsklipparen, eller den automatiska gräsklipparen. Denna gräsklippare kan självständigt klippa gräset inom ett begränsat område, tack vare en kabel med en svag radiosignal som är installerad i gräsklipparen. Det begränsar robotens rörelsefält genom att den inte kan röra sig utanför signalens räckvidd. En robotgräsklippare har vanligtvis också en programvara installerad som gör att man till exempel kan bestämma hur ofta den ska klippa.

storeone