Hitta rätt belysning för ditt hem

Belysningen i ett rum påverkar hur vi uppfattar rummets storlek och rätt belysning kan få ett litet rum att kännas större än det egentligen är. Att inreda med belysning är en underskattad men viktig del av heminredningen. Det finns ett flertal bloggar och böcker om ämnet som förklarar vad som är bra att tänka på för att hitta rätt sorts lampor till ditt hem. Olika aktiviteter kräver även olika sorters belysning, och enligt IKEAs hemsida kan man använda frågorna “vad gör jag i detta rum?” och “var gör jag det för att hitta en passande belysning till min aktivitet?”

Exempel på olika ljuskällor som lämpar sig för olika aktiviteter är diffust ljus kontra riktat ljus. Diffust ljus innebär att ljuset inte har någon tydlig riktning. Diffust ljus får man av taklampor av papper eller tyg, och det ger tillräckligt med ljus för att lysa upp ett rum men inte tillräckligt för att läsa i. Riktat ljus innebär att ljuset kan riktas åt ett visst håll med hjälp av en hård skärm i plast eller metall, exempelvis i läslampor. Lampor med riktat ljus koncentrerar ljuset på en enda punkt och ljuset bildar därför kraftiga skuggor. Ett rum som bara har riktade ljuskällor kan därför kännas mörkt och ogästvänligt. Ett bra upplyst rum behöver därför både lampor som ger diffust ljus och riktat ljus.

Enligt hemsidan Inredning för dig kan olika typer av ljus också delas upp i allmänljus, arbetsljus och stämningsljus. Allmänljus skulle bäst kunna motsvaras av diffust ljus, medan arbetsljus, som ska vara skarpare för att kunna se ordentligt i, bäst kan motsvaras av riktat ljus. Stämningsljus är en tredje kategori som lämpar sig bäst när man inte behöver ljuset för att se, utan som stämning när man umgås med vänner.

En annan faktor som är viktig att tänka på är styrkan på är vilken typ av glödlampa som ska användas eftersom olika typer av glödlampor ger olika sorters ljus. Lysman har en guide till några av de vanligaste typerna av glödlampor. Lågenergilampor är fem gånger så effektiva som en traditionell glödlampa och gav tidigare ett kallt sken men finns nu att få med flera olika sorters ljus. De innehåller dock kvicksilver som räknas som miljöfarligt avfall. LED-lampor kräver mycket mindre energi för att nå samma styrka som en traditionell glödlampa, en LED-lampa på 5 watt motsvarar en traditionell glödlampa på 60 watt. En LED-lampa kan dessutom brinna i 60 000 timmar. Eftersom LED-lampan är så energisnål är den heller inte varm att ta i och har en betydligt längre livslängd än andra alternativ. Den är dock dyr i förhållande till andra alternativ men väger upp priset med livslängd.

Eftersom olika sorters belysning används vid olika arbetsuppgifter kan det vara viktigt att titta på lösningar för justering av ljus. Det finns både traditionella lösningar som dimmer eller justerbart ljus direkt i lamparmaturen och modernare lösningar där justering av belysning är kopplade till en app. Samtliga lösningar finns att köpa i butiker som Kjell och Company och Clas Ohlson.

storeone