Robotdammsugarna allt smartare

Många drömmer nog om att ha en egen robot hemma som kan ta hand om de tråkiga hushållssysslorna som att städa, diska och laga mat, så att man själv kan ägna tiden åt mer stimulerande saker. Än är det långt kvar dit, men vi har åtminstone haft robotar som kan dammsuga åt oss i ett par decennier nu.

Världens första robotdammsugare kom faktiskt från Sverige och det var modellen Trilobite från Electrolux. Namnet fick den eftersom den till utseendet påminner om det gamla urtidsdjuret med samma namn som man idag endast kan hitta som fossil. 1996 visades Trilobite för första gången upp i tv och i december året efter släppte Electrolux det officiella pressmeddelandet om den. Det var dock först 2001 som den kom ut på marknaden och gick att köpa för vanligt folk.

Det har nu gått snart 20 år sedan dess och i takt med den tekniska utvecklingen har robotdammsugarna blivit både billigare och smartare. Idag finns en uppsjö av olika märken och modeller där de mest avancerade inte längre kör omkring till synes slumpmässigt utan skapar kartor över alla rum de dammsuger. De kan därmed dels hålla koll på exakt var de har dammsugit och dels hitta tillbaka till laddningsstationen när de har städat klart.

Justerbar sugkraft

Många robotdammsugare idag ger också möjlighet att ställa in sugkraften i två eller flera nivåer, vilket är bra eftersom man inte alltid behöver köra på full styrka vid vanlig vardagsdammsugning. Då sparar man dessutom in en del på elräkningen. En robotdammsugare drar förvisso redan betydligt mindre el än en vanlig dammsugare. Dagens robotdammsugare bruka ligga på omkring 20-40 watt, att jämföra med en vanlig dammsugare som förr ofta låg över 1000 watt men som med dagens nya ekodesignkrav måste ligga under 900 watt. Det är dock fortfarande många gånger högre än effekten hos en robotdammsugare. För att ytterligare sänka sina elkostnader är det viktigt att se över sitt elavtal, oavsett om man bor i Göteborg, Stockholm eller på en mindre ort. Särskilt de som bor i villa kan spara mycket på att byta elbolag.

Städzoner och virtuella avspärrningslinjer

Att kunna styra sin robotdammsugare via en app i mobilen har blivit mer eller mindre standard idag och allt fler finesser kopplade till navigationen läggs till. Hos de senaste toppmodellerna kan man till exempel dela upp hemmet i olika rum och välja att bara städa till exempel köket eller hallen vissa dagar, medan övriga rum ignoreras. Virtuella avgränsningslinjer har också börjat dyka upp hos vissa modeller. Det innebär att man inte längre behöver placera ut magnetband på golvet eller särskilda batteridrivna enheter som måste ställas i dörröppningar, eller var man nu vill spärra av för robotdammsugaren. Istället ritar man bara avspärrningslinjerna med fingret direkt på kartan i mobilappen.

storeone