Hur dagens elektronik har moderniserat hemdatorn

Tack vare alla framsteg som skett de senaste åren har vi lyckats sammankoppla världen med hjälp av internet, men detta har även haft en stor effekt på datorn du använder för att surfa och jobba, eller varför inte för nöjen som streaming, poddar och spel.

I denna text ska vi titta lite närmare på hur persondatorer har blivit mer kompakta och bärbara för att erbjuda mer tillgänglighet, främst via det ökade antalet laptops som finns till salu hos de olika elektronikkedjorna.

Otympliga datorer har blivit mindre och mer bärbara

Med billigare komponenter och smartare lösningar har tekniken utvecklats så pass mycket att hemdatorn numera kan vara en bärbar sådan. Prestandan räcker också gott och väl för att spela de senaste spelen, eller för arbetsuppgifter som kräver tunga videobearbetningar.

Genombrottet skedde när processorn delades upp med fler kärnor så att varje individuell sådan kunde ta hand om en uppgift fristående av varandra, medan alla de olika optimeringarna som skett de senaste åren har effektiviserat detta ytterligare. Numera är det inga problem att hitta en prisvärd dator från 7000 till 10 000 kronor som klarar av det mesta du kan föreställa dig, särskilt med tanke på de nya sex- och åttakärniga processorerna som hjälper till att avlasta bördan.

Då SSD-hårddisken blivit standard slipper du även långa laddningstider, samtidigt som den sänker vikten och resulterar i en smidigare resa när du behöver packa ned datorn i väskan eller ryggsäcken.

Kraftfulla surfplattor nästa steg i utvecklingen

Att inhandla en surfplatta kan vara ett kliv mot framtiden, särskilt med tanke på att de har blivit allt mer kapabla till avancerade uppgifter. Fördelarna med dessa jämfört med laptops är att batteritiden håller ännu längre, samtidigt som du kan använda skärmen som en pekplatta för att styra operativsystemet.

Hur framtiden kommer se ut kan vi endast sia om i dagsläget, men allt pekar på att storleken på våra bärbara enheter bara kommer att minska. Till slut kanske vi klarar oss endast med hjälp av en smartphone.

storeone